Realityseries over de zorg: goed idee?

Begin 2012 schrapte RTL4 de realityserie ‘24 uur: tussen leven en dood’ nadat er onder een aantal patiënten onrust was ontstaan. Wat vinden de deelnemers aan VpkChat: exploiteert zo’n programma andermans leed, of kan het juist een educatief karakter hebben?

@dinnisje heeft persoonlijk “geen moeite” met series als deze, “mits er wel vooraf toestemming van betrokkenen is gevraagd.” Daar is @UOlsman het mee eens, al is het volgens haar wel belangrijk dat de toestemming “niet alleen vooraf in de hectiek, maar ook naderhand” ter sprake komt. @josevv sluit zich daar bij aan: je treft een patiënt toch “tijdens een kwetsbaar moment”. Ook @Dspsapp denkt dat “kwetsbare patiënten” op de SEH al snel geneigd zijn om in te stemmen met opnames. Volgens @SylvieZuidam wordt bij realityseries “al snel het belang van de patiënt uit het oog verloren.” Toch vindt @irisaandekade het op zich wel “erg waardevol” dat de maatschappij een kijkje achter de schermen mag nemen.

Minder spontaan

Hoe zit het eigenlijk met artsen en verpleegkundigen, vraagt @Dspsapp zich af: gaan die beter functioneren als er een camera over hun schouder meekijkt? @dinnisje denkt zelf van niet: die zou zich “erg opgelaten” voelen als er een camera meeloopt. @irisaankade denkt dat een camera misschien wel zorgt voor “extra vriendelijkheid van arts en verpleegkundige”. @josevv denkt hetzelfde: “iedereen wordt wat milder”. @Dspsapp vreest dat de “angst om fouten te maken” ervoor zorgt dat ze “minder spontaan” wordt in het contact: “En onze dokters zijn altijd al vriendelijk”.

Verpleegkundige invalshoek

Kan een realityshow misschien wel leerzaam zijn? @Dspsapp denkt van wel: volgens haar steken kijkers zeker wel iets op van uitleg over medische keuzes in een bepaalde situatie. Ook @josevv ziet wel iets in een programma waarin “duidelijk wordt welke keuzes de verpleegkundige maakt en hoe gesprekken worden gevoerd.” @dinnisje merkt op dat er “eigenlijk nog nooit een goede serie is geweest” vanuit het gezichtspunt van de verpleging; meestal draait het om de arts of de patiënt. @josevv ziet het in elk geval wel zitten: “vanuit verpleegkundig oogpunt is het goed voor het beroep.”

Geef een reactie