Nachtbrakers

De gemiddelde verpleegkundige ontkomt er niet aan: nachtdiensten. Hoe bereiden verpleegkundigen zich voor? En wat doen ze tijdens en na de nachtdienst?

Voorslapen? Bij de meeste deelnemers is het niet populair. “Bij de eerste nacht slaap ik niet voor”, vertelt @xxdebra. Hetzelfde geldt voor @salpetrazuur, die “meestal niet” voorslaapt. @marjolein1990 probeert voor de eerste nachtdienst “altijd laat naar bed te gaan en dan overdag uit te slapen”, al is de eerste nacht “dan altijd wel pittig”. Ook @Vanessa020 probeert “zo lang mogelijk uit te slapen” voor de eerste nachtdienst.

Dromenland

Hoe laat staan we na een nachtdienst vervolgens weer naast ons bed? @Eeeessss slaapt tot ze wakker wordt, “wat dus meestal rond 18.00 is, kan er dan hele nacht tegen! Bij @KenVdB gaat de wekker om 16:00 uur, “anders doe je niets anders dan werken”. Het sociale leven van @salpetrazuur gaat in tijden van nachtdiensten naar nul: “Als ik nachtdienst draai gaat slaap voor alles.” Tien minuten na thuiskomst is @marjolein1990 al vertrokken naar “dromenland”, om vervolgens negen uur te slapen: “Dan kan ik ‘s avonds nog wat doen en daarna door naar werk.”

Kapsalon

Natuurlijk moet er ook ’s nachts af en toe gegeten worden. @verachtertp eet om middernacht een “kleine snack” en om twee uur nog “iets meer”, anders dreigt er rond drie uur “gevaar”. Maar liefst twee keer eet @KenVdB tijdens een nachtdienst: “rond 2 uur warm en om 7 uur nog boterhammen.” @salpetrazuur houdt het bij boterhammen en “heeeel veel thee”, terwijl @Eeeessss kiest voor een “broodje tussendoor en koffie”. Bij @marjolein1990 zijn “koekjes en chips altijd wel favoriet” – en soms wordt er in het holst van de nacht zelfs “een heerlijke kapsalon” besteld. Ook @Vanessa020 en haar collega’s bestellen wel eens wat: “Kan in Amsterdam tot een uur of 5 :-)”. @salpetrazuur dronk vroeger ‘s ochtends wel eens “een biertje of wijntje, om mijn lichaam te laten geloven dat het avond was.” @Vanessa020 doet dat nog steeds, “soms ook met collega’s in het personeelsrestaurant voordat we naar huis gaan.”

Twaalfuursdienst

Hoeveel nachtdiensten draait de gemiddelde verpleegkundige? Zowel @marjolein1990 als @Vanessa020 vindt “drie nachten ideaal”, al zijn het er meestal vier. @xxdebra werkt “het liefst vijf nachten achter elkaar”. @verachtertp draaide in België vaak nachtdiensten van twaalf uur. @Eeeessss vindt dat  “verschrikkelijk lang”. In het Erasmus MC zijn volgens @xxdebra  “een paar afdelingen waar 12 uurs diensten als pilot zijn gestart”. Het voordeel: “veel minder overdracht van patiënten”. @Vanessa020 ziet de twaalfuursdiensten wel zitten: “Minder overdrachtsmomenten, minder kans op fouten”. En: “Met drie diensten een volle fulltime werkweek”.

 

Geef een reactie