Discussie en toenadering bij #vpkchat – zorgdebat

De verkiezingscampagne was in volle gang in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Hoe denken de partijen over relevante thema’s in de zorg? Zorgwoordvoerders van meerdere politieke partijen gingen in debat met elkaar én met de zorgprofessionals. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen. 

Hoe houden de partijen de zorg aantrekkelijk voor werknemers?, vragen @MoDan84 en @Sjokjebrokje zich af. GroenLinks wil “meer functiedifferentiatie, meer verantwoordelijkheid, meer vrijheid voor de zorgwerknemer”, meldt @CorinneEllemeet. CDA-woordvoerder @HermaBoom benadrukt het belang van menselijke zorg: “Doen wat de zorgvrager nodig heeft.” Daartoe willen de christendemocraten “samen met verpleegkundigen optrekken en bezien wat nodig is voor plezier in het vak en menselijke zorg.”

Expertise zorgprofessionals cruciaal
D66 wil een “beter onderscheid tussen het beroepsprofiel van verzorgenden en verpleegkundigen”, meldt @PiaDijkstra, “omdat de opleiding op die manier motiveert” en de “ontplooiingsmogelijkheden groter zijn.” Volgens @CorinneEllemeet zet GroenLinks “in op scholing als continue onderdeel van je loopbaan – dat houdt het interessant en is beter voor patiënt.” Voor de VVD “maken de mensen die in de zorg werken ’t verschil”, meldt @KarinStraus: “Hun expertise is cruciaal bij het verbeteren van de kwaliteit.” Ook de PvdA pleit bij monde van @AttjeKuiken voor “meer ruimte en verantwoordelijkheid” voor verpleegkundigen, ten koste van indicatieorganen. Want: zo “maken we zorg goedkoper.”

CIZ: wel of niet?
De indicatieorganen leiden vervolgens tot een geanimeerde discussie. Zo roept de rol van het CIZ onder zorgprofessionals veel discussie op. Neem wijkverpleegkundige @Eendje1983; zij loopt “erg aan tegen de bergen administratie en de bureaucratie van het CIZ.” Is het geen idee om het CIZ af te schaffen en de indicatie door de wijkverpleegkundige en de huisarts te laten doen?, vraagt SP-woordvoerder @RenskeLeijten zich af. “Goed idee”, vindt @Anne_Koebr: “We vragen nu immers een indicatie als professional aan via het CIZ en toch krijgen we niet alle nodige zorg.” Van de andere kant vindt @Marjolein1990 “dat indicatie door een onafhankelijke partij als het CIZ gedaan moet worden. Kosten stijgen anders nog meer de pan uit!” Het CDA is “voor eerste onafhankelijke indicatiestelling, aan de keukentafel bij mensen thuis”, meldt @HermaBoom. Maar dan wel door CIZ of niet?, wil @ArneRijk weten. “Het kan door het CIZ, maar wel anders”, antwoordt Boom met een verwijzing naar ‘menselijke zorg’. @JennyElbertsen voorziet echter dat een keukentafelgesprek leidt tot een “langere wachttijd” en dus “ook ten koste gaat van de cliënt.”

Waardevolle praktijkervaring
De BIG-herregistratie is een ander heet hangijzer. Voor meer banen in de zorg moet er volgens @VogelvrijeHArts ook worden gekeken “naar de negatieve effecten van de BIG-registratie en opleiding tot verpleegkundigen.” Er zijn volgens hem namelijk “aardig wat dames die door hun moederschap hun BIG-registratie verliezen omdat ze voor hun gezin kozen.” Volgens @CorinneEllemeet van GroenLinks kunnen “ook veel mensen met waardevolle praktijkervaring zonder diploma” beter worden ingezet: “Niemand maakt me wijs dat je met 15+ jaar ervaring de basis van het vak ineens verleerd bent.” Volgens haar kunnen “mensen met zorgervaring maar zonder diploma […] veel werk uit handen nemen waar bevoegdheden niet aan de orde zijn.”Hoe denkt GroenLinks het vak weer “leuker” te maken nu er een tekort aan verpleegkundigen dreigt?, wil @LucienEngelen weten van @CorinneEllemeet. Volgens Ellemeet begint het met de wensen van de verpleegkundigen en verzorgenden zelf: “Meer vrijheid, meer doorgroeimogelijkheden, dan wordt het weer ‘leuker’ :)”.

Toenadering
Sommige zorgwoordvoerders komen ook nader tot elkaar tijdens de twittersessie. Zo vinden @HermaBoom en @RenskeLeijten elkaar als het gaat om de winstuitkeringen in de thuiszorg. @HermaBoom laat weten “tegen winstuitkeringen door ziekenhuizen en andere zorgaanbieders” te zijn, en “vóór winst inzetten voor #menselijkezorg.” Tot grote vreugde van @RenskeLeijten: “Dat gaan we snel regelen! […] Want de vrije markt in de thuiszorg is al jaren een no-go-onderwerp voor het CDA.” @MarieJoseGMH moet het allemaal nog zien na 12 september: “Zal mij benieuwen hoelang het CDA dat wil.”

Mooie initiatieven
Na een uur zit de tijd er alweer op. @AttjeKuiken dankt de deelnemende zorgprofessionals “voor alle opmerkingen/vragen”, terwijl @HermaBoom “mooie initiatieven heeft langs zien komen. #samenkunnenwemeer.” Ook verpleegkundige @EneriSab is enthousiast: “Dit was super! Leuk om op deze (intensieve) manier kennis te maken met politici. Nu hopen dat we gehoord worden!”

Geef een reactie