De kloof tussen opleiding en praktijk

De kloof tussen de verpleegkundige opleiding en de praktijk. Hoe groot is-ie? En: bestaat die kloof überhaupt? Dat was het onderwerp van de VpkChat. 

@dinnisje ziet wel verschil tussen theorie en praktijk: “Daarom heb ik ook de duaal HBO-V gedaan”. Volgens haar is het ook een vak “waarbij je eerst veel theoretische kennis nodig hebt om later in de praktijk de rest te leren”. @lisakippers noemt school “niet te vergelijken met de praktijk… alles wat je op school leert, kan je slecht toepassen in de praktijk.” Daar is @salpetrazuur het niet helemaal mee eens: “Wat je leert kun je wel toepassen, het is alleen (nog) niet gewoonte”. Ook @Eeeessss is het niet per se met @lisakippers eens: “Je moet theorie beheersen voor je iets in de praktijk kan brengen, zelfs als je al klaar bent met de opleiding.”

Pittig vak

Volgens @UOlsman levert ook “onvoldoende functiedifferentiatie” veel teleurstelling op: “Vaak weet instelling geen vorm te geven aan niveau 4 en 5!” Verder is het nodig om kracht en te bundelen “om ons mooie beroep van verpleegkundige te blijven professionaliseren.” @Biancavet1 denkt dat de kloof tussen praktijk en theorie “vooral te maken met hoe de opleiding samenwerkt met de praktijk”. Verder is het volgens haar “niet niks hoor, werken in de zorg. Emotioneel is het ook best pittig voor jonge mensen.” Volgens @dinnisje gaat het om “doorzettingsvermogen en de wil om te durven leren. Een perfecte verpleegkundige bestaat namelijk niet.”

Meebewegen

@UOlsman merkt dat de verwachtingen van verpleegkundigen vaak tegenvallen. Betere voorlichting door de opleidingen is dus nodig, maar “dan moeten ze zelf ook weten hoe praktijk werkt.” Andersom geldt hetzelfde, stelt @Bontrop; hij zou “liever zien dat theorie en praktijk met elkaar verweven worden.” Bijvoorbeeld door het “regelmatig opfrissen van de werkbegeleiderscursus naar aanleiding van recente ontwikkelingen in het curriculum”, geeft @salpetrazuur als suggestie. De “wereld buiten” gaat de komende tien tot twintig jaar sneller veranderen dan de opleidingen kunnen bijbenen, stelt @Zorg20. “Hoe syncen we dit?”, vraagt hij zich af. @salpetrazuur denkt “dat de praktijk eerder mee zal moeten bewegen dan opleidingen.” Want: “Die veranderen al vaak genoeg.”

Geef een reactie